September 26, 2011

Blossfeldi kalanhoe



Nimi: Blossfeldi kalanhoe , Kalanchoe blossfeldiana

Hooldamine:  Parim on hoida 16-18 kraadises kasvukeskkonnas. Talvel jahedamas, kuid mitte alla 10-15 kraadi. Puhkeperioodil ei vaja palju õhuniiskust.


Valgustaluvus:  Asetada valgesse kohta, kuid mitte ereda päikesevalguse kätte. Kui lehed värvuvad punaseks, annab taim märku liiga valgest keskkonnast. Alates septembrist 1,5 kuu vältel on soovitav pimendada keskkonda 9-10 tunnini õitsemise soodustamiseks. Pimendamiseks võib kasutada taime katmiseks suuremat potti või tõmmata tume kilekott peale.

Kastmine: Mõõdukalt, temperatuuri langedes vähem. Viltja kalanhoe puhul vältida vee sattumist lehtedele. Poti võib panna veega täidetud alusele seniks kuni õhumulle enam ei tule ja muld on läbi vettinud. Liigne vesi lasta ära valguda enne ümbrispotti tagasi panemist.

Ümberistutamine
Istutada tuleks igal kevadel pärast taime õitsemist. Soovitav on kasutada väikest potti ja liivasegust aiamulda (mitte happelist), mis on toitaineterikas ja viljakas. Lisada võib ka peenkruusa ja sõelmeid.

Paljundamine
Kalanhoe kasvatab lehtede servadesse taimed, millele tekivad juured. Neid võib eraldada peataimest ja istutada eraldi. Sõltuvalt liigist võib kõne alla tulla ladva- või varrepistikutega paljundamine.

Kahjurid ja haigused
Lehetäi ja viinamarja-kilptäi.

Õied: Blossfeldi kalanhoel on palju erineva õievärviga sorte (kollane, oranž, roosa, punane, purpurne ja valge ning nende kombinatsioonid). Õitseb aasta ringi, õie läbimõõt on 1 cm. õied paiknevad väikestes kobarates ning on torujad.

No comments: