November 27, 2007

Mis on Blog ja kuidas seda kasutada.

Ajaveeb (ka: blogi; inglise keeles weblog, lühendatult blog 'veebipäevik') on veebileht, mis sisaldab (tavaliselt ühe) autori päevikulaadseid perioodiliselt lisatavaid postitusi. Tavaliselt esitatakse postitusi ümberpööratud kronoloogilises järjestuses ja nad on üldjuhul kättesaadavad KÕIGILE interneti kasutajatele. Paljud ajaveebid lubavad lugejal kirjutada ka avalikke kommentaare vastukajaks postitustele.

Ingliskeelne sõna blog on tulnud tarvitusele eelkõige seepärast, et sõna weblog hakati tihti segamini ajama väljendiga web log, mis tähendab server log'i.

Ajaveebid said alguse isiklikest päevikulaadsetest kodulehtedest autori tegemistest ja mõtetest. Tehnoloogia arenguga on lisandunud audio- ja videoblogid, kus postitused on vastavalt audio- või videofailidena.

Ajaveebi kasutatakse ka oma ajakirjanduslike võimete proovilepanekuks, kirjutades isiklikke arvamusi, selgitades oma arusaamu ja väljendades oma seisukohti.

AVALIK - varjamatu, kõigile näha ja kuulda
SALAJANE - varjatud, salastatud, peidetud

Blog on avalik koht (niikaua kui ta pole parooli taga ja külastajate seltskond sellega piiratud) ja kehtivad samad reeglid, mis avalikul üritusel sõna võttes, päevalehe kirjade tuppa kirjatükki saates või raadioeetris laterdades.

Kasutatud: Vikipeedia ja Teller plõksib

No comments: