September 16, 2009

Loe ja minesta :)

20 levinuimat müüti toitumisest ja dieedist

Allikas: Ajakiri Naised
Avaldatud: 31.okt 2008
Autor: Kaire Kenk


1. Nädalas on võimalik kehakaalu vähendada kuni 10 kilo võrra
Vastus: See pole võimalik, sest isegi täielikul nälgimisel väheneb kehakaal nädalas 1,5-2 kilogrammi. Kehakaalu võib vähendada nädalas kuni üks kilo, suurema kaalulanguse korral kaasnevad juba tõsised terviseriskid.

2. Üks kord päevas korralikult süüa on kasulikum kui mitu korda väikeste portsjonite kaupa, sest tihedalt süües on kergem lubatud kaloraaži ületada.
Vastus: Ühest söögikorrast päevas ei piisa mitte kellelegi. Kui see päeva ainus söögikord on veel õhtul, süüakse näljasena enamasti palju suurem kalorikogus kui kolme toidukorra peale kokku. Kolm söögikorda päevas on normaalseks toitumiseks hädavajalik.


3. Õhtul söömine teeb paksuks, seepärast tuleks õhtuti süüa minimaalselt.
Vastus: Kui hilisõhtune söögikord kuulub sinu normaalsesse nn toidurütmi, ei muuda see sind grammigi paksemaks kui muul ajal einestamine. Kahjuks kipub enamik inimesi õhtuti magusaga liialdama, just need ülemäärased, mitte õhtused kalorid suurendavad kehakaalu. Pole tähtis, millal sa sööd, tähtis on vaid, kui palju sa sööd.


4. Mõningaid toiduaineid ei tohi samaaegselt süüa, näiteks tärkliserikkaid toiduaineid koos valkudega.
Vastus: See seisukoht pole teaduslikult põhjendatud. Inimene on sadu tuhandeid aastaid söönud segatoitu, tema seedesüsteem on sellega hästi kohanenud. Toiduvalik on piiratud vaid teatud haiguste korral (diabeet, laktoositalumatus, allergia jt).


5. Köögivilja tuleks süüa ainult toorelt, sest keetmisel hävivad vitamiinid.
Vastus: Umbes pool päevasest köögiviljakogusest tuleks süüa toorelt, teine pool aga kuumtöödeldult. Viimasel juhul suureneb paljude toitainete (näiteks lükopeeni) omastamine. Vitamiinikao vähendamiseks keeda köögivilja võimalikult lühikest aega ja kasuta ära ka keeduvesi.


6. Talvel tuleb süüa antioksüdante (rohelise tee või mustikaekstrakti, beetakaroteeni, küüslauku jms) sisaldavaid toidulisandeid.
Vastus: Ilus muinasjutt, nagu kaitseksid antioksüdante sisaldavad toidulisandid haiguste eest, on osutunud valeks. Antioksüdandid toimivad vaid n-ö looduslikul kujul, koos puu- ja köögiviljadega, mitte kapslina söödult. Veelgi enam: üha rohkem avaldatakse andmeid selliste toidulisandite kahjuliku toime kohta. Põhjamaade toitumissoovituste kohaselt ei soovitata antioksüdante sisaldavaid tooidulisandeid tarbida, vaid süüa selle asemel iga päev 400-800 grammi värvilisi aedvilju.


7. Mõned toidud, nagu greibid, seller ja kapsasupp, põletavad rasva.
Vastus: Kahjuks pole rasva põletavaid toite olemas. Mõnd toidud, näiteks kofeiin, kiirendavad küll ainevahetust, kuid see mõju on lühiajaline.


8. Füüsilise koormuse (aeroobikatrenn, jooks jne) järel on ainevahetus kiirenenud ja rasv põleb intensiivsemalt.
Vastus: Teoorias on see küll nii, kuid tegelikkuses mitte. Ainevahetust kiirendab vaid äärmiselt intensiivne ja füüsiliselt raske treening, mis tavalisele harrastajale kahjuks üle jõu käib.


9. Aeg-ajalt tuleb oma organismi spetsiaalsete detox-segude või köögiviljamahladega puhastada, ilma selleta jääkainetest lahti ei saa.
Vastus: Hämmastav, kuidas selline igivana väärarusaam endiselt nii menukas on! Tänapäeva meditsiin teab väga palju inimese seedeelunditest, soolestik kaasa arvatud, ja "šlakiteooriale" pole mitte mingit teaduslikku põhjendust.


10. Ananassi söömine stimuleerib kehast vedelike väljutamist ja aitab saleneda.
Vastus: Väitel, nagu kiirendaks ananass vedelike eritumist kehast, pole teaduslikku alust. Pealegi ei tasu vedelike väljutamist segi ajada salenemisega. Vedelikukadu rasvkudet ei vähenda.


11. väide: Kroom aitab magusaisu kontrolli all hoida.
Vastus: Väga paljud salenemispreparaadid sisaldavad toimeainena orgaanilist kroomi. Kahjuks pole tõsistes teadusuuringutes leitud, et kroom kehakaalule mõju avaldaks.


12. "Ma ei saagi kaalust alla võtta, sest olen juba kord sellise suure kondiga!"
Vastus: Tõepoolest, inimeste luud võivad olla erineva suuruse ja kaaluga, kuid see erinevus pole kuigi suur, keskealiste naiste puhul näiteks vaid mõni kilo.


13. Ühepikkuste ja sama palju kaaluvate naiste ainevahetus võib töötada erineva kiirusega.
Vastus: Puhkeasendis võib sarnaste parameetritega naiste ainevahetus erineda 200 kcal ööpäevas. Suurem võib see vahe olla siis, kui võrrelda ühepikkuste ja sama palju kaaluvate naiste ainevahetust istudes või seistes. Selliste tegevuste juures võib üks naine põletada kuni 500 kcal ööpäevas rohkem.


14. Organism töötleb esimesena ümber alkoholi, seejärel valgud, siis süsivesikud ja kõige viimasena rasva. Kui juua toidu kõrvale veini, ei põle toiduga saadud kalorid enne, kui kogu alkohol on ära seeditud.
Vastus: Peab osaliselt paika. Järjekord, st millises järjestuses organism vahetult söömise järel erinevaid toitaineid ümber töötlema hakkab, on tõepoolest olemas. Pikemas perspektiivis pole sel aga tähtsust, sest kõik toiduga tarbitud üleliigsed kalorid muutuvad kehas ühel või teisel moel lihtsalt rasvaks.


15. Raseduse ajal kogunenud liigsetest kilodest on kõige raskem lahti saada.
Vastus: Inimese füsioloogia seisukohalt ei pea see väide paika. Rasedusega kogunenud lisakilod on täpselt samasugused kui näiteks rasvase ja magusa toiduga liialdades. Põhjused, miks rasedusaegsest ülekaalust nii raske vabaneda on, on pigem psühholoogilised-sotsiaalsed: kaalujälgimine imiku kõrvalt pole sugugi kerge ettevõtmine.


16. Hormonaalsed vahendid nagu beebipillid või hormoonasendusravis kasutatavad preparaadid põhjustavad kehakaalu tõusu.
Vastus: Kui hormoonpreparaate tarvitades kehakaal tõepoolest suurenema hakkab, tuleb koos arstiga välja selgitada, mis seda tegelikult põhjustab - ülemäärane päevane kaloraaž, vähene liikumine? Hormoonravimeid on väga palju uuritud ning seost nende ja suureneva kehakaalu vahel pole leitud.


17. Kartulit kui kõrge glükeemilise indeksiga toiduainet ei tohi süüa.
Vastus: Kartul on palju väärtuslikum toiduaine kui madala GI-ga jäätis või piimašokolaad. Liharoa kõrvale serveerituna täidab kartul hästi kõhtu, liharoa valk ja rasv aga pikendavad toidu maos viibimise aega. Mao tühjenemist saab veelgi aeglustada, kui sööd koos kartuliga kiudainerikkaid toiduaineid: täisteraleiba, köögiviljasalateid.


18. Energiajoogid sobivad ka enne trenni joomiseks
Vastus: Mitte mingil juhul! Energiajoogi kofeiin tõstab vererõhku ja kiirendab pulssi, mis treeningus niigi tõuseb. Kofeiin on ka tugev diureetik ja kuna sa treeningus niigi higistad, võivad energiajoogid su elektrolüütide tasakaalu täielikult segamini lüüa ja liigselt südant koormata.


19. Muna ei tohi süüa, sest see sisaldab palju kolesterooli.
Vastus: Munarebu sisaldab küll palju kolesterooli, kuid vere kolesteroolitaset tõstab rohkem suur küllastunud rasvhapete sisaldus igapäevases toidus. Muna sisaldab rikkalikult vitamiine ja munavalk on väga kõrge toiteväärtusega. Terve inimene võib süüa vähemalt 3-4 muna nädalas.


20. Pits kanget alkoholi annab sooja
Vastus: See mulje on petlik. Alkohol suunab vere nahakapillaaridesse, mistõttu nahk muutub roosaks, tegelikult aga alkohol hoopis jahutab keha.
Allikad: Pertti Mustajoki "Ylipaino. Tietoa lihavuudesta ja painohallinnasta", Tiiu Liebert "Toitumine: müüdid ja tegelikkus"

6 comments:

Anonymous said...

"Hormoonravimeid on väga palju uuritud ning seost nende ja suureneva kehakaalu vahel pole leitud."


See on kyll absoluutselt VALE väide.Ainevahetus nimelt baseerubki hormoonidel ja fermentidel. igasugune väljastpoolt lisatud keemia muudab hormoonide talitust tunduvalt.

AV said...

Ainevahetus nimelt baseerubki hormoonidel ja fermentidel. igasugune väljastpoolt lisatud keemia muudab hormoonide talitust tunduvalt. — Kas see tähendab, et suguhormoon mõjub näiteks vahetult seedimisele? ☺

Kristiina said...

Teaduslikku alust pole veel päris paljudel asjadel, mis ei tähenda automaatselt, et need valed oleksid.

Väga küsitava väärtusega kirjatükk.

Rünno Ruul said...

1. Nädalas on võimalik kehakaalu vähendada kuni 10 kilo võrra
Vastus: See pole võimalik, sest isegi täielikul nälgimisel väheneb kehakaal nädalas 1,5-2 kilogrammi. Kehakaalu võib vähendada nädalas kuni üks kilo, suurema kaalulanguse korral kaasnevad juba tõsised terviseriskid.


veidi vale vastus väitele. just enda põhjal eelmise kuu põhjal, kui võtsin nelja nädalaga alla ca 12kg, alguses küll kiiremini ja lõpus aeglasemalt aga keskmiseks tuleb ikkagi 3kg nädalas. ja samas toitusin ka, mitte ei nälginud - oli kanaliha, oli juustu, kohupiima, puuvilju, muna jne ja on siiani ning kaal väheneb veelgi. Asja võti oli aga korralik kehaline koormus ega niisama vist tõesti raske alla võtta. ja enesetunne on hea (parem kui ennem), jaksan tunduvalt kiiremini ja kauem joosta jne...
nii et võib kokkuvõtteks öelda, et normaalse dieediga võib ka rohkem alla võtta ilma tervist kahjustamata, tuleb aind end rohkem liigutada, minu puhul ca 10-15tundi nädalas, alguses käimine, hiljem segu nendest ja nüüdseks jooksmine.

Virko said...

18. pole kah päris õige...

"Adekvaatne kogus kofeiini enne trenni annab energiat ja parandab sooritusvõimet."

siin originaal artikli link:

http://www.fitness.ee/main.php?main=artikkel&com_view=1&textID=2425

Rünno Ruul said...

Virko-ga nõus. kofeiin aitab, vanasti oli see isegi dopinguainete nimekirjas aga õnneks enam mitte. trenni ajal peab niikuistnii jooma, ja see 2% rohkem juua pole nüüd küll suur kogus.

punkt 19.
mina söön ainult munavalget, just munakollase liigse rasvaja kolesterooli sisalduse pärast. valgest saabki rohkem vajalikku kätte :P