March 30, 2009

Surm potis?

Eestis on palju taimi, millega kokkupuude viib mõnikord hirmsate tagajärgedeni. Õnneks ei ole Eestis nii hulle taimi, mis viiks terve inimese pelgalt puudutades ööbikute riiki.

Karuputk sisaldab mürgiseid eeterlikke õlisid, mis lehtedest ja vartest aurustuvad. Need ained absorbeeruvad nahale ning tekitavad ärritust ja ville, kuni teise astme põletuseni. Isegi kaks aastat võivad nahakahjustused veel näha olla. Ligi ei maksa talle minna, rääkimata katsumisest. (EPL)

Ja siis Soome-Ugri Kokaraamatust loen mina Maride retsepti:

Karuputkesupp

Metsikult kasvav karuputk ilmub välja maikuus ja seda on saada kogu suve. Enamasti kasvab ta niitudel või metsalagendikel. Supp valmistakse taime noortest lehtedest, keedetakse nii lihaga kui lihata. Lehed pestakse ja lõigutakse peeneks. Valatakse keevasse vedelikku ja keedetakse 10-15 minutit. Seejärel lisatakse kartulid. Keetmise lõpul pannakse juurde mugulsibul, sool ja maitseained. Lauale antakse hapukoore ja tilliga.

Lihata supi korral soovitatakse lisada lahtiklopitud muna enne keetmise lõppu, kuid muna võib keeta ka varem valmis (vt. eelmine retsept).
1 l supi jaoks tuleb võtta 200 g karuputke lehti, 300-400 g kartuleid 10 g rohelist sibulat, sõrmeotsaga tilli ja 40 g hapukoort. Inimese kohta arvestatakse 1/2 muna.

1 comment:

Le Divin M said...

On hea, et oma telekokanduse rubriigis vaesemat rahvast ellu jääma õpetate. Sosnovski karutü*a ilmumiseni tahaks aga ka süüa. Palun tutvustage koduseid roogasid mullast, koerasitast või auto heitgaasidest, kuna need materjalid on mul suures koguses ja tasuta käes. Tänan juba ette ja taha!