March 24, 2009

Kui lööb, siis armastab?

Hiljaaegu rabas kogu maailma teade, et nooruke poplauljatar Rihanna sai oma boyfriendi käest peksa ning veel enam, naine otsustas sellise käitumise mehele andestada ning oma vägivaldse kutiga edasi miilustada. Niisuguseid asju juhtub meie ümber iga päev, ole sa superstaar või tundmatu koduperenaine. Kui aga otsustad vägivaldse mehega ka edaspidi tegemist teha ja arvad, et niisugune vihasööst oli vaid ühekordne 'libastumine', siis oled kahjuks eksiteel. Mees, kes sind kord on löönud, teeb seda tõenäoliselt uuesti, kui sa temaga edasi koos oled.

Rihanna loo valguses annab nõuandeid koduvägivallaekspert Diann Ackard. Siin on kaheksa fakti, mida võiksid paarisisesest vägivallast teada:

See, kes lööb, tunneb vajadust oma armastatut kontrollida.

Üldiselt arvatakse, et vägivaldsetel meestel on probleeme oma viha kontrollimisega. Harilikult mitte, nad oskavad ennast vajadusel suurepäraselt talitseda. Nad ei saa raevuatakke töö juures, nad võivad marru minemata lahendada närvesöövaid olukordi. Oma kaasa puhul on neil aga ületamatu kontrollivajadus – mida sa selga paned, kuhu sa lähed, kellega sa räägid. Enne kui niisugune mees lööma hakkab, võid ohu märke näha siis, kui ta vahetpidamata helistab, et teada saada, kus sa oled, kellega, kui kaua täpselt, mida sa teed jms... Muidugi on normaalne, et paarisuhte puhul tead teise tegemistest, kuid paaniline kontroll on ohu märk.

See, kes lööb, armastab.

Üldiselt nii ongi. Paraku pole nende meeste armastus mitte normaalne, vaid ülemäära klammerduv ning maniakaalne, see muudab nad piiritult armukadedaks ning kontrollivaks ja nad ei suuda leida mõistlikku viisi, kuidas seda väljendada. On ka võimalik, et lööjad on ise nooruses kogenud perevägivalda ja peavad seda paratamatuks. Armastus ei vabanda vägivalda.

Rusikakangelased süüdistavad naist selles, et naine õhutab neid vägivallale

“Tema ise alustas!” on põhiline argument, millega vägivaldne mees oma tegu põhjendab. Mees süüdistab naist selles, et too lausa kerjas keretäit ega jätnud vaesele mehele muud võimalust kui rusikad käiku lasta. “Õhutamiseks” võib siinkohal lugeda näiteks seda, kui naine heidab teisele mehele pilgu, kannab liiga lühikest seelikut, toit on mage vms... Niisuguseid absurdsusi ei saa võtta pädevate vabandustena.

Süüdistamine mõjub, naised jäävad uskuma, et on ise süüdi.

Paraku jäävad naised tihtipeale uskuma seda, et nad on, jah, ise süüdi selles, et mees hakkas kahtlustama, justkui naine petaks teda või provotseeris härrat muul moel. Ka Rihanna langes sellesse lõksu ning tundis koguni muret selle pärast, kuidas juhtunu võib mõjutada vaese Chris Browni karjääri.

Löömamehe vabandused on lihtsalt üks viis kontrolli saavutada.

Mehed, kes oma naist lööma kipuvad, oskavad olla hämmastavalt kahetsevad, nad võivad nutta, anuda, põlvili vabandust paluda, lubada end parandada, kinkida lilli ja väärisesemeid, kanda naist korraks kätel... See kõik on tüüpiline ja ei midagi erilist – nii püüab mees naist lihtsalt paremini oma käpa alla saada.

Vägivaldsed mehed on ebakindlad.

Nad võivad paista täiesti stabiilsed ja normaalsed, näiteks töö juures võivad kolleegid arvata, et tegemist on suurepärase mehega. Võibolla väljaspool kodu ka nii on, kuid sisimas närib neid hirm ja ebakindlus. See pole vägivallatsemiseks siiski mingi vabandus. Hirmudest saab ka teisiti üle kui rusikaid vehkides.

Kui mees peksab, siis ta arvab, et tal on selleks õigus.


Peksjast mees usub, et tal on õigus kasutada ükskõik mis vahendeid, olemaks olukorra peremees. Kui saabub politsei, siis ei tunne nad häbi, vaid võivad veel kekata ja lõuata: “Said, mis tahtsid, lits!”

Kui su mees on sind korra löönud – jäta ta kohe maha, sest on väga ebatõenäoline, et ta muutub.

Lõviosa vägivaldsetest meestest ei saa oma raske rusika kombele vajalikku ravi, nad ei tahagi ega otsigi seda, sest arvavad, et neil on õigus. Mida varem sa niisuguse suhte lõpetad, seda õigem, sest ajapikku kipuvad vägivaldsete meeste õigsustunne ning vihasööstud vaid kasvama. Otsi abi sõpradelt, vanematelt, tugikeskustest. Pea meeles, et vägivald ei ole elu norm ning sind ümbritsevad inimesed, kes taunivad vägivalda ning on sulle abiks, kui oled ohvriks langenud.

Õhtuleht

Loe ja imesta. Noh et täitsa õige jutt!

PS! Ei puuduta minu pereelu ega suhet kaasaga

1 comment:

Le Divin M said...

Huvitav epopöa, aga veel huvitavam, et nurgatohter oma kirjutises ei räägi poole sõnagagi mehest, kes peksab pihku!? Nüüd ma ei teagi, kas vabandada peale suguühet oma käe ees või mis. Dämit.