June 25, 2009

Aisa aisa


Nädala jooksul oleme leidnud 2 toredat münti.. Esimese puhul arvasime alul, et tegemist on EW 2 sendisega, aga kui münt kosutavas õlivannis rohelise kasuka seljast ajas, selgus et tegu hoopis deutsches reich kanaga ;)

Teise vaskse leidsime jaanipäeval minu kodumaja tagant põllult. See on jube uhke Aleksander III näoga latakas, aga mis imelik! teine pool mündil on sile..Eks näis millega tegu...

Sain veel maal olles teada, et meie maja pööningul oli sõjaajal olnud saksa kuulpildur koos sakslasega, sihtinud üle tee metsa poole ja kui kaks vene ratsaniku nina metsast välja pistsid, leidis üks neist koos hobusega kiire lõpu.. Rahvasuus ringelnud hiljem jutt, et see ratsanik koos hobusega olevat maetud sinna samasse meie majast 100m kaugusele tee äärde...
Veel rääkis vanaisa omal ajal mu isale loo, kuidas saksa mehed eriti viisakad ja abivalmid olnud kui peavarju või positsiooni kohta vajanud.. venelased see vastu sõimlesid, lagastasid ja lõpeks ka varastasid :(
Vanaisa avastas, et tema kroomsäärikud ja lõõtspill on kadunud ning nõudis natsalnikult,oma asju tagasi. Polkovnik oli aus mees (või aumees) ja rivistas oma mehed õuele ritta - toogu asjad omanikule kätte!
Säärikud sai taat tagasi, aga lõõtsaga oli teine salk seitsme tuule poole põrutanud...:(

Ema rääkis, et ka tema ema mäletas saksa poisse kui viisakaid ja toredaid mehi, kes söögi ja öömaja eest tänasid jne. Aga kui nende koduhoovi venelased tulid, lükati mu vanavanaisale püssiraud kõrile ja vastu seina ning nõuti räusates seda teist ja kolmandat.. kogu vene sõdurite tegevus olla alati olnud alandav, rüüstav ja vägivaldne..

Vot sulle sibulaid!

Edit: See raamat , mis mul käsil ainult kinnitab seda, millest eelnevalt kirjutasin..

1 comment:

Anonymous said...

Meie vanaema räägib siiani sama juttu, et sakslane tuli siis kogu salk rivistati üles ja salgaülem tuli viisakalt küsis luba peatumiseks.
Kui venelane tuli, siis kõigepealt tuli kilomeeter varem juba sitahais ja siis venelane marssis sisse ja esimese asjana läks lauta ja tappis sea ära.

Aga noh eks sa proovi seda nüüd venelasele rääkida. Nemad ju tulid meid "vabastama".