April 23, 2015

Müstiline kuus.

Teatavasti on meil neli kana, Jaak ja kukk. Päevast mil me linnukarja kodustasime (12.04), oleme tänuga peavarju ja toidu eest vastu võtnud 36 muna, see teeb siis keskmiselt 3 muna päevas.
Täna korjasin ma KUUS muna!?
Kindel on see, et kana muneb ühe muna päevas. Ma pole küll ühtegi vastavat teadusartiklit ega konspekti lugenud, aga usaldan selles osas linnukasvatajate foorumit feisbuukis.
Seega on üsna tõenäoline, et Jaak muneb, mis sest, et ta hari on ikka kahvatu ja tibatilluke. Üsna tavakohane on ka see, et kanad munevad hommikuti ja õhtusel ajal ei tasu omletist unistada.
Ma ise kahtlustan seda, et kuna eile saime 3 muna, siis neljas kana munes oma muna millalgi hiljem ja täna munesid kõik 5 ehk siis Jaak on fertiilseks saanud.
Ornitoloog Veiko dotseeris aga tuima näoga, et kui viielt kanalt on 6 muna, siis kuues kuulub kukele.



Panen ajaloohuvides kirja, et täna on Haljala vallas liivatorm. Eriti siin Põdrusel. Näiteks lennutas marutuul  hoovilt kastekannu ja puukorvi, poes käies oli teel murtud puu. Taevas on liivatolmust kollane. Neljajalgsed püsivad targu katuse all. Kanakarjal on sügavalt suva ja kuuti ei kipu, ilmselt on asi IQ-s.






No comments: